Dijital Pazarlamacılar için 14 Harika Google Chrome Eklentisi

Pazarlamacılar için 14 Harika Google Chrome Eklentisi

Okan Demir
10 min readDec 12, 2020

--

Daha önce ‘’Bir sanatçı ancak kullandığı malzemeler kadar başarılıdır.’’ cümlesini mutlaka duymuşsunuzdur. Cümleye ne kadar hak verirsiniz, bilemem ancak günümüzde bazı işler için araçlardan yararlanılması bir gereklilik durumuna geldi.

Bu araçlar bazen zamanı optimize eden basit yöntemler, bazen ise analitik yetkinlikler olabilir; her biri, iyi bir pazarlamacı olma yolunda başarınızı direkt olarak etkiliyor.

Bu yüzden kullandığım ve verimli sonuç aldığım, dijital pazarlamanızı iyileştirecek en iyi 14 Google Chrome eklentisini sizinle paylaşacağım.

Yazıda bahsettiğim eklentiler daha kolay odaklanma, yeni müşteriler bulma, pazarlama stratejisi geliştirme gibi birçok konuda daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacak ancak bunlara geçmeden önce, neden Google Chrome’u tercih etmeniz gerektiğinden bahsetmek istiyorum.

Neden Google Chrome Tercih Ediyorum?

Günümüzde Safari, Mozilla Firefox, Microsoft Edge gibi birçok tarayıcı kullanılıyor olsa da aralarından en kullanışlı olanını kesinlikle Google Chrome. Diğerlerine kıyasla %43 daha fazla kullanılmasının tabii ki geçerli sebepleri de var. Yalnızca benim açımdan değil, yapılan araştırmalar bunu destekliyor.

Öncelikle, tıpkı diğer tarayıcılar gibi, ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz. Bunun yanında, oldukça hızlı ve pratik bir kullanım da sunuyor. Akıllı telefonlarla kolaylıkla entegre edilerek e-postalarınızı ve analizlerinizi tek bir yerden yürütebiliyorsunuz.

En önemlisi ve yazıyı asıl hazırlama amacım olan sebep ise elbette işinize yarayacak birçok eklentiyi indirmeye olanak sağlaması.

Eklentiler Nedir ve Nasıl Kurulur?

Eklentiler, tarayıcınızın işlevselliğini arttırmak için tasarlanmış araçlardır. Örneğin HTTPS Everywhere, güvenli olmayan HTTP sitelerini otomatik olarak şifrelenmiş HTTPS sitelerine dönüştürür. Bu şekilde, bilgilerinizin gizliliği konusunda endişe etmenize gerek kalmaz.

Yarattıkları etkinin aksine kurulumları ise oldukça basit. Yapmanız gereken tek şey Chrome Web Mağazasına gidip istediğiniz eklentiyi bulmak. Belki en zorlanacağınız kısım burası olabilir. Her biri farklı şeyler vaat eden onlarca seçenek var, kaç tane kullanmak istediğiniz ise tamamen size kalmış.

Karar verdikten sonra uzantının üzerine tıklayarak ‘Chrome’a ekle’yi seçerek kurulumu tamamlayabilirsiniz.

Kullanmaya başladıktan sonra verim almadığınızı ya da artık ihtiyacınız olmadığını da düşünebilirsiniz tabii, eklentileri kaldırmak da yüklemek kadar basit. Yüklemeyi kaldırmak için uygulama simgesine sol tıklayıp ‘Chrome’dan Kaldır’ı seçmek yeterli.

Farklı uzantıları denedikçe nelere ihtiyacınız olduğunu, nelere olmadığını göreceksinizdir. Başlangıç olarak, en faydalı bulduğum uzantıları sizinle paylaşacağım.

En İyi 14 Google Chrome Eklentisi

1. Grammarly

Grammarly İngilizce metinlerde dil bilgisi, imla ve anlamsal diğer hataları kontrol ederek düzeltmeniz için önerilerde bulunan bir araç.

Normal platformlarında metni kendi düzenleme sayfasına yazarak ya da yapıştırarak düzeltmeniz gereken yerleri görüntüleyebiliyorsunuz. Chrome uzantısında ise her gün kullandığımız birçok siteye ulaşarak, mail ya da hazırladığınız blog yazısındaki hataları tespit ediyor. Bu şekilde, gözden kaçırılan ufak bir noktanın yarattığınız profesyonel imajın önüne geçmesini engelleyebiliyorsunuz.

Test etmek için Gmail’de, kasıtlı olarak, hatalı bir mail metni hazırladım. Yanlış olan kısmında kırmızı bir bildirim oluşturarak beni uyardı. Ayrıca, onu düzeltirken kalan kısımlarda hata olup olmadığını kontrol etmek için eklentinin, aynı sayfa içinde de genişletilebildiğini ve daha detaylı incelendiğini fark ettim. Belirsiz bir anlamı daha doğru bir kullanımla, hızlıca değiştirebilmem için öneriler listelediğini gördüm.

Hatasız İngilizce mesajlar ve sosyal medya metinleri hazırlamak için mutlaka Grammarly’e bakmanızı tavsiye ediyorum.

Grammarly incelemek için

2. Hashtest

Instagram gönderilerinde kullanılan her bir hashtag, etkileşimi %12.4 arttırır. Ancak kullanılan tagler doğru seçilmezse tam tersi bir etki ortaya çıkar. Bu yüzden kullandıklarınızın size değer sağlayacağınızdan emin olmalısınız.

Hashtest burada devreye giriyor.

Bu uzantıyı kullanarak kullanmayı planladığınız taglerin kalitesine etkisini gerçek zamanlı olarak test edebilir, en iyi performansı nasıl elde edebileceğinizi görebilirsiniz.

Ekranın üst köşesine yerleştiği için kullanmak oldukça kolay ve listelediğiniz tagleri kopyalamaya imkan sağlıyor. Bence en pratik özelliği ise sonuçları renkler ile sınıflandırarak elemenizi kolaylaştırması.

3. LinkedIn Sales Navigator

LinkedIn B2B pazarlamacıların satışlarını arttırmaları için kullanabilecekleri en iyi seçeneklerden bir tanesi. LinkedIn Sales Navigator ise uygulamayı çok daha kullanışlı bir hale getirmek isteyenlerin mutlaka göz atması gereken bir araç.

Uzantıyı indirdiğinizde Gmail kişilerinde detaylı bir data hazırlıyor. Onlarca mail arasında kaybolmadan, alakalı mesajları görmek kolaylaştırıyor. İsim, şirket hatta diğer sosyal medya hesapları gibi gerekli tüm bilgiler Gmail hesabınızın yan sütununda yer alıyor.

Ayrıca tüm bunlara ek olarak, LinkedIn’de yer alan ortak bağlantılarınız gibi gösterdiği ‘icebreaker’ bilgileri kullanarak iletmek istediğiniz mesajları daha alakalı kişilere de gönderebilirsiniz.

Tüm bunlardan yalnızca ücretsiz sürümüyle yararlanabildiğinizi de eklemem gerek sanırım. Eğer premium pakete geçerseniz, ağ oluşturma ve potansiyel müşterileri doğrudan Gmail hesabınıza çekme gibi özelliklerden de yararlanabiliyorsunuz.

4. SEMRush

Dijital pazarlama, SEO, anahtar kelime ya da benzeri birçok konu için SEMRush adını mutlaka duymuşsunuzdur. Şimdiye kadar kullanmaya başlamadıysanız bile artık ertelemeyi bırakmanız gerekiyor! İster uzun süredir pazarlama alanında çalışıyor ister yeni başlamış olun, SEMRush tüm pazarlamacıların göz atması gereken bir araç.

Platform, site trafiğinizi ve SEO performansınızın pratik bir dökümünü sunmak için tasarlanmış. Organik arama, ücretli arama, backlink (geri bağlantı) ve siteniz hakkında birçok bilgiye daha ulaşabilirsiniz. Platforma ek olarak uzantıları da kullanarak işlevselliği arttırmak da mümkün.

SEMRush için tercih edebileceğiniz iki farklı uzantı var: SEMRush Page Rank ve Open in SEMRush.

İlki, SEMRush Page Rank, ekranın üst kısmında sayfanın gerçek zamanlı olarak görüntülenme sayısını ve sitenin SEMRush algoritmalarına göre ne kadar üst sıralarda yer aldığını gösterir. SEMRush Page Rank’i kullanmak, SEMRush’ı açmak, URL girmek gibi işlemleri ortadan kaldırarak web sitesinin durumu hakkında kısa bir analize ulaşmanızı sağlar.

Diğeri, Open in SEMRush ise bulunduğunuz sayfanın tüm analizlerini görüntülemek için kullanılabilir. Yine SEMRush’ı açma ve URL girme aşamalarını manuel olarak yapma işini atlayabilirken aynı zamanda tüm verilere de ulaşabilirsiniz.

5. Boomerang

Boomerang dendiğinde akla ilk olarak Instagram’ın uygulaması gelse de bu yazıda bahsedeceğim ondan tamamen bağımsız. Boomerang, e-postalarınızın zamanlaması ve akışını planlayarak yönetmenize yardımcı olan bir uzantı.

Video

Uzantıdan yararlanarak hedef kitlenize mail atarken en uygun zamanı seçebilirsiniz.

Örneğin, Pazartesi günü bir müşterinize yeni ürünlerinizle alakalı bir mail atmak istiyorsunuz. Manuel olarak e-postanızın doğru zamanda gönderilmesi için sabah beşte kalkıp son kontrollerinizi yapmanız gerekebilir. Ancak Boomerang’ı kullanarak dilediğiniz zaman için önceden planlama yapabilirsiniz.

Bir diğer verimli bulduğum özelliği ise gelen mailleri ayırarak yanıt verilmesi gerekenleri ayrıştırması.

Özellikle geniş kitleler ile iletişim halindeyseniz her maili tek tek okuyup yanıtlamanın ne kadar zor ve uzun bir süreç gerektirdiğini biliyorsunuzdur. Boomerang’ı kullanmaya başladıktan sonra işlerinizin ne kadar kolayladığına inanamayacaksınız!

6. Oktopost

Eğer sosyal medyayı aktif olarak kullanan biriyseniz sizi Oktopost ile tanıştırmak istiyorum.

Oktopost, özellikle B2B sosyal medya yönetimi için tasarlanmış olsa da sosyal medyayı aktif olarak kullananlar da çok sevecektir.

Uzantı, makale ya da gönderileri direkt olarak tarayıcınız üzerinden paylaşma imkanı sunuyor.

Tek yapmanız gereken uzantıyı indirdikten sonra, paylaşmak istediğiniz sayfadayken uzantının simgesine tıklamak. İşlem tamamlanmadan önce, paylaştıktan sonra nasıl gözükeceğine dair bir önizleme sunan menü göreceksiniz. Bitirmek için başlık ekleyerek gönderi seçmek yeterli olacak.

7. BuzzSumo

BuzzSumo, pazarlamayla uğraşan herkesin kesinlikle bilmesi gereken araçlardan biri. Sitenin kendisini kullanarak belirli bir konu veya sektörde yer alan içeriklerin nasıl performans gösterdiği hakkında ayrıntılı bir döküme ulaşmanızı sağlıyor.

Uzantı ise aynı şeylere sadece birkaç tıkla ulaşmanızı sağlıyor!

Biraz daha kafanızda netleşmesi için rakibinizin paylaştığı bir blog yazısına göz attığınızı düşünelim. BuzzSumo uzantısını açtığınızda etkileşimleri, görüntülemeleri ve backlinkleri gibi birçok öğe hakkında bilgiye ulaşabiliyorsunuz.

Elde ettiğiniz bilgileri kullanarak içerik stratejiniz ve hedeflerinizi geliştirebilirsiniz.

8. LinkClump

Bu uzantı özellikle benim gibi her gün birçok konuda araştırma yapanlar çok sevecektir. Bir konu hakkında araştırma yaparken onlarca bağlantı açılır, sekmeler arasında kaybolursunuz. LinkClump, sekmeler arasında yapmanız gereken geçişi azaltarak içerikleri daha kolay okumanızı sağlar.

Uzantıyı indirdikten sonra yalnızca ‘’Z’’ tuşuna basılı tutup sürükleyerek seçtiğiniz tüm sayfaların vurgulanmasını sağlayabilirsiniz. Basılı tutmayı bıraktığınızda tüm sayfalar sıralı olarak açılır. Dolayısıyla size yalnızca en doğru bilgiyi bulmak için her birine göz atmak kalır.

9. Liner

Sıradaki uzantı yine araştırma yapmayı sevenler ancak sayfalar arasında daha çok kaybolanlar için! Eğer araştırma yaparken gerekli gördüğüm kısımları bir yandan düzenli bir şekilde organize etmezsem kendimi başta olduğundan daha çok kafam karışmış bir şekilde buluyorum. Tam da bu gibi anlarda inanılmaz faydalı bulduğum Liner, araştırma yaparken beğendiğim kısımları ayırmama yardımcı oluyor.

https://youtu.be/fqgxVvDLuD0

Ayırmak istediğiniz kısımlarda ‘’~’’ düğmesine basılı tutarak vurgu özelliğini çalıştırabilirsiniz.

Notlarınızı düzenlerken yalnızca uzantının simgesine tıklayarak önceden işaretlediğiniz kısımları görüntüleyebilirsiniz.

10. Save to Pocket

Hiç mükemmel bir parçaya denk geldiğiniz, o an kullanma ihtiyacınız olmadığı, kullanmak istediğinizde ise bulamadığınız oldu mu? Eminim sık sık oluyordur.

Bu gibi durumlar için Save to Pocket uzantısını oldukça faydalı buluyorum. Uzantıyı kullanarak kaydettiğiniz bir makaleyi başka bir projede referans olarak kullanabilirsiniz; ya da sosyal medya yöneticisiyseniz daha sonra geliştirmek için bir kenara kaydedebilirsiniz!

Elbette bunlar yalnızca aklıma gelen birkaç örnek, bir sayfayı kaydetmek için herhangi bir sebep olabilir.

Ayrıca, hem kaydettiğinizi bağlantıları kategorilere ayırmanıza da imkan sağladığı için geri dönüp bulmakta sorun yaşamaz; hem de kaydettiğiniz konuya benzer bağlantılara benzer öneriler sunduğu için çalışmanızı rahatlıkla geliştirebilirsiniz.

Save to Pocket eklentisi için tıklayın

11. Push by Zapier

Push by Zapier özellikle yürüttükleri projeler için birden fazla araç kullanan pazarlamacıların mutlaka denemesi gereken bir eklenti.

Uzantı normalde kullandığınız uygulamaları entegre etmenizi sağlayan bir araç. En azından bu şekilde tanımlanıyor ancak bundan çok daha fazlası olduğunu söyleyebilirim. Bu cümleyi kurabilmemin sebebi neredeyse her iş için bir ‘’push’’ ayarlayabilmeniz.

Örneğin, pomodoro tekniğini kullandığınız, kısa aralıklarla çalışmanızı gerçekleştiriyorsanız Push’tan yardım alabilirsiniz.

Ya da şirketinizin Slack sohbetinde bir gönderi oluşturmak istediğinizi varsayalım. Yalnızca Push’ı çalıştırarak o anda Slack’te olmasanız bile gönderiyi oluşturabilirsiniz.

Ayrıca, Push yaptığınız her hareketi kaydediyor. Etkinleştirmeniz, devre dışı bırakmanız bunu engellemiyor. Dolayısıyla, düzenlemeniz gerektiğinde Zapier hesabınıza girerek tüm geçmişe ulaşabilirsiniz.

Zamandan tasarruf etmek ve işlerinde süreklilik isteyenlerin mutlaka Push’ı denemesini öneririm.

Zapier eklentisi için tıklayın

12. Evernote Web Clipper

İnternette gezinirken en sinir bozucu kısımlardan biri, kesinlikle, gerçekten önemli bir grafik ya da görsel bulduğunuzda rahatça kaydedememek, ekran görüntüsü alamamak.

Evernote Web Clipper tam olarak bu sorundan kurtulmamı sağlayan araç oldu. Beğendiğiniz görselin ekran görüntüsünü kaydetmek için yalnızca uzantıyı çalıştırmak yetiyor.

Uzantıyı kullanarak tek bir tıklama ile tüm sayfaları kaydedebiliyorsunuz. Ayrıca, hedef kitlenize ne yapmak istediğinizi göstermek için fotoğrafta vurgu, ok veya açıklama ekleme gibi özelliklerle basit düzenlemeler yapmaya da imkan sağlıyor.

Eklemek için tıklayın

13. One Click Extension Manager

Bir şeyler düzenlemek için bu kadar uzantı kullandığınızda bu sefer de uzantıları nasıl düzenli tutacağım demiş olabilirsiniz. Bu eklenti de bunun için olacak.

Birkaç adet uzantı kullanıyorsanız tarayıcınızın üst köşesinde oluşan kalabalıktan One Click Extension Manager ile kurtulabilirsiniz. İndirdiğinizde tüm uzantıları tek bir yerde görmenizi sağlayan, tek bir simge göreceksiniz.

Daha iyi bir pazarlamacı olma girişiminde dağınıklık ve karışıklıktan çekiniyorsanız daha fazla dert etmeye gerek yok.

One click Extentsion Manager’ı Chrome’a ekleyin.

14. SEO Assistant by İçerik Bulutu

İçerikbulutu’nun hizmeti ürünleştirme noktasında ortaya koyduğu standart gerçekten dünya seviyesinde. İçerik üretimi konusunda onların vizyonuna gerçekten çok inanıyorum. Geçtiğimiz dönemde bu içgörülerden yola çıkılarak çıkardıkları SEO Assistant günlük kullandığım Extention’lar arasına girdi bile.

Google’da arama yaptığınız anahtar kelimede ilk 5 sırada çıkan içerikleri analiz edin ve içerik çalışmalarınız için yeni içerik fikirleri üretmek anlamında ilham verici.

SEO Assistant by İçerik Bulutu eklemek için tıklayın.

Yazıyı bitirdikten sonra aklıma gelen bonus bir kaç eklentiyi daha yazmasam olmazdı :)

1) Bir websayfasını PDF veya PNG olarak export almak çokca yaptığım bir işlem. Bununu için kullandığım eklenti: GoFullPage

2) Genellikle Sosyal medya tasarımlarında veya başka konularda, kurumsal renklere bağlı kalmak adına sitenin üzerinden bir rengin kodunu almak işlemini çok fazla yapıyorum. Inspect Element yapmadan bu renk kodunu almanızı sağlayan bir araç: Colorzilla

3) Dijital pazarlamacıların doğru websitelerinden doğru eventleri alıp almadığını, Google Analytics, Remraketing Goal ve Conversion kodlarını eksiksiz ölçütüğünü test etmenize yarayan Google Tag Assistant, benzer işlemleri Favebook Pixel ile ölçüm için gerekli eklenti ise Facebook Pixel Helper

Bitirmeden önce, umarım yazıyı faydalı bulmuşsunuzdur ve en azından bir tanesini denersiniz. Ya da, en kötü ihtimalle, neden Google Chrome’u tercih etmeniz gerektiği konusunda bana hak verdiğinizi düşünüyorum.

Bu yazıda yalnızca 14 tanesinden bahsettim ama yaparken sorun yaşadığınız bir durum için onlarca seçenek daha var elbette. Biraz kurcalayarak sizin için en verimli olanın hangisi olduğunu bulabilirsiniz.

Peki sizin favori Google Chrome eklentileriniz neler?

Sign up to discover human stories that deepen your understanding of the world.

Free

Distraction-free reading. No ads.

Organize your knowledge with lists and highlights.

Tell your story. Find your audience.

Membership

Read member-only stories

Support writers you read most

Earn money for your writing

Listen to audio narrations

Read offline with the Medium app

--

--

Okan Demir
Okan Demir

Written by Okan Demir

Digital • Marketing • Design • Music • www.‏‏okandemir.me

No responses yet

Write a response